Nota de premsa

La Comunitat lidera l'oposició de les autonomies al nou xec de formació que vol implantar el Govern Central

14/07/2017

La Conselleria d'Economia Sostenible, a través del Servef, ha redactat un comunicat d'oposició al Reial decret que desenvolupa la Llei de Sistema de Formació Professional per a l'Ocupació en l'àmbit laboral al que s'han adherit deu comunitats autònomes.

Així, la Comunitat Valenciana, Andalucía, Aragón, Cantabria, Castilla La Mancha, Catalunya, Extremadura, Illes Balears, Navarra i el Principado de Asturiass han signat conjuntament un comunicat en el qual lamenten que el Govern Central haja desenvolupat la llei "de manera unilateral".

El secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, ha explicat que el Govern ha aprovat aquest reglament "sense obrir d'un procés de negociació que haguera permès la participació activa de les comunitats autònomes per a consensuar el desplegament de les mesures proposades".

Un dels aspectes que més oposició ha trobat per part de les autonomies és el denominat "xec de formació". Nomdedéu ha denunciat que aquesta mesura no ha sigut "ni consensuada ni dialogada amb les agents socials ni amb les autonomies que són les que hem de portar-la a la pràctica".

Segons les autonomies que han signat el manifest, "el xec de formació aprofundeix en la privatització de la formació per a aturats, traslladant a l'usuari i al sector privat la responsabilitat de les administracions públiques de configurar una oferta formativa atractiva i ajustada a les necessitats del teixit productiu en cada territori".

Així mateix, el responsable d'Ocupació ha traslladat al Ministeri que el nou reglament deixa a les comunitats autónomes en una situació de "indefensió i inseguretat jurídica" ja que, com ha explicat, "es reserven massa matèries per al seu posterior desenvolupament".

Es tracta d'aspectes significatius per a les autonomies com el compte de formació, el catàleg d'especialitats formatives, el registre estatal d'entitats de formació, la teleformació o les subvencions per al finançament de la formació.

"No entenem -ha resumit Nomdedéu- que el Govern haja tardat dos anys per a desenvolupar una Llei si no ho haja consultat ni amb els agents socials ni amb les autonomies que deuen posar en pràctica aqueixa normativa".