Nota de premsa

El Comité de les Regions de la UE destaca l'estratègia i les bones pràctiques de foment de l'emprenedoria de la Comunitat Valenciana

19/11/2017

El Comitè de les Regions de la Unió Europea ha destacat l'estratègia i les bones pràctiques de foment de l'emprenedoria posades en marxa a la Comunitat Valenciana, a través d'un informe d'avaluació sobre l'ecosistema emprenedor de les regions.

A més, el president del Comitè de les Regions, Karl-Heinz Lambertz, ha enviat una carta al president de la Generalitat, Ximo Puig, a la que li trasllada que "el jurat delegació que va viatjar a la Comunitat Valenciana per a realitzar l'informe, es va mostrar impressionat pel compromís de la Comunitat per assolir els objectius de l'emprenedoria juvenil".

L'any 2015 la Comunitat Valenciana va ser reconeguda amb el premi 'Regió Emprenedora Europea' (REE), i això ha permès que des d'abril de 2016 participi, al costat d'altres nou regions europees, en un projecte Interreg, per a l'impuls de l'ecosistema del emprenedoria juvenil innovador.

Informe d'avaluació del Comitè de les Regions

En l'informe d'avaluació, es ressalta l'àmplia varietat de mesures posades en marxa per fomentar l'emprenedoria, sobretot el de caràcter social i inclusiu. Una altra de les accions que resalta l'informe és el foment de la cooperació entre les autoritats públiques i les universitats i la societat civil en general, a través d'un òrgan, el Consell Valencià de l'Emprenedor, que no existeix en cap altra regió.

El Comitè de les Regions també avalua molt positivament que l'estratègia de foment de l'Emprenedoria de la Generalitat entre els joves s'haja ampliat per incloure categories de joves que no siguen estudiants universitaris, que també tenen un esperit emprenedor i un potencial empresarial, com els joves artesans o joves aturats.

En aquest sentit, també fa un reconeixement explícit al Pla Avalem Joves 2016-2020, que pot considerar-se com un "pas clau" per assolir aquests objectius. Així mateix, es destaquen pràctiques en matèria educativa, com Aula Emprèn, un programa de formació per al professorat de les universitats i la coordinació entre el Govern regional i els ajuntaments, així com entre tots els departaments de la Generalitat que no tenen competència directa en matèria d'emprenedoria.

La Comunitat Valenciana model per a altres regions

L'estratègia de la Comunitat Valenciana en matèria d'emprenedoria ha suscitat l'interès d'altres regions europees com Hèlsinki. Aquesta regió signarà un acord de col·laboració amb la Comunitat Valenciana que inclourà l'àmbit de l'emprenedoria, la recerca, la innovació i l'educació.

L'acord preveu un full de ruta per a la cooperació en Emprenedoria i 'startups' entre la Comunitat Valenciana i la regió d'Hèlsinki-Uusimaa, en què aquesta regió està interessada en promoure al seu territori les bones pràctiques del model valencià d'emprenedoria i intercanviar altres.