Nota de premsa

Climent: 'Amb la Unitat de Cosmètica d'Aitex donem resposta a les reivindicacions històriques d'un sector que demanava suport investigador'

19/01/2018
Climent: "Amb la Unitat de Cosmètica d"Aitex donem resposta a les reivindicacions històriques d"un sector que demanava suport investigador"

El conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, i la directora general de l'Ivace, Julia Company, han inaugurat a Alcoi la nova Unitat de Cosmètica de l'Institut Tecnològic Tèxtil (Aitex), "una reivindicació històrica d'un sector dinàmic i emergent que demanava suport investigador", ha assenyalat Climent.

El responsable d'Economia hi ha afegit que "no són bons temps per a crear nous instituts tecnològics, per això la Conselleria d'Economia i l'Ivace pensem que la posada en marxa d'aquesta divisió en Aitex podia ser un bon punt de partida".

A través d'aquesta unitat de cosmètica, Aitex ofereix un servei complet a la indústria cosmètica i higiene sobre la base dels tres àmbits d'actuació: laboratoris per a la caracterització, el control de qualitat i la certificació de productes segons normes internacionals, projectes d'investigació aplicada, innovació i desenvolupament de productes amb valor afegit i activitats de formació tècnica especialitzada.

Més impuls als instituts tecnològics

L'any 2018, l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial destinarà 38 milions d'euros, un 34,5 % més que l'any passat, per a donar suport a l'activitat investigadora i de transferència de tecnologia dels 11 instituts tecnològics de la Comunitat Valenciana.

A través d'aquestes ajudes, l'Ivace donarà prioritat als projectes en què hi haja una clara col·laboració estreta entre els centres tecnològics i les empreses, una transferència del coneixement generat a les empreses, així com els projectes que s'adapten de la millor manera a les necessitats del teixit industrial de la Comunitat.

Per a Rafa Climent, els instituts tecnològics són "peces clau" de la política innovadora i investigadora del Consell i instruments al servei de l'empresariat, especialment de les xicotetes i mitjanes empreses que no disposen de departament d'I+D+i.

En aquest sentit, Climent s'ha referit a l'esforç i a la "magnífica gestió" que la directora general de l'Ivace "va fer l'any passat per a saldar en el termini i la manera escaients les obligacions de deute que l'institut arrossegava amb els centres tecnològics" des de 2015, que era de 34 milions d'euros.

Marc de finançament estable per als instituts tecnològics

La directora general de l'Ivace, Julia Company, també s'ha referit al compromís adoptat amb els centres tecnològics de crear un model de finançament estable "que garantisca la seua viabilitat i que ajude que la investigació arribe a les empreses i a la societat en general".

En aquest sentit, ha destacat la labor que exerceixen els dos instituts de la comarca, el del tèxtil i el del joguet, als quals l'Ivace destinarà més d'un milió d'euros de pressupost a cada un en 2018.

Julia Company també ha destacat l'impuls que l'Ivace ha donat per a modificar la Llei 1/2015, d'Hisenda Pública, del sector públic i de subvencions.

Aquesta modificació suposa que els instituts tecnològics tinguen reconeguda la possibilitat de percebre anticipadament l'import total de les subvencions concedides per a la realització de projectes de caràcter no econòmic en matèria d'investigació, desenvolupament tecnològic i innovació empresarial.

Company hi ha afegit que "això suposa per als instituts tecnològics una seguretat financera per a abordar els projectes, sense necessitat que siga reconegut aquest dret anualment en les respectives lleis de pressupostos, com ha sigut habitual fins hui".

Julia Company ha informat que les primeres convocatòries d'ajudes de l'Ivace, entre les quals es troba la dels instituts tecnològics, es publicaran en les pròximes setmanes.

Cosmètica: un sector en creixement

La Comunitat Valenciana és la tercera regió espanyola amb més presència d'empreses del sector, per darrere de Catalunya i Madrid, amb un total de 50 empreses, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) més recents.
Alcoi concentra mitja dotzena d'empreses dedicades a la fabricació i la distribució de productes cosmètics i d'higiene. Aquest xicotet clúster d'empreses mou 75 milions d'euros a l'any aproximadament i donen ocupació directa a prop de 450 persones.

En els sis primers mesos de 2017, les exportacions de productes de cosmètica i perfumeria de la Comunitat Valenciana han aconseguit un valor de 279 milions d'euros, un 2 % de l'exportació total de la Comunitat.

A causa de la demanda constant per part d'un consumidor cada vegada més exigent i les necessitats del qual són cada vegada més específiques, aquest sector s'alça com un factor clau que genera una important embranzida i dinamisme en la indústria de la Comunitat Valenciana.

Arxius relacionats