Nota de premsa

L'Ivace donarà suport a 31 empreses de Castelló per a millorar la seua eficiència energètica i reduir la factura d'energia

10/02/2018

La conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través d'Ivace Energia,va a donar suport econòmic a un total de 31 projectes presentats per empreses de la província de Castelló que preveuen implantar mesures d'estalvi i eficiència energètica per a reduir els seus consums energètics en els processos industrials.

Cal recordar que a Castelló el sector industrial és el principal consumidor d'energia, a diferència d'Alacant i València, i representa el 68% del consum total d'energia de província, per la qual cosa resulta d'especial rellevància escometre polítiques actives per a reduir els consums d'energia en aquest sector.

En aquest sentit, la directora general de l'Ivace, Júlia Company, ha subratllat "l'esforç que estan realitzant les empreses per a millorar la seua eficiència energètica i el seu compromís per incorporar tecnologies d'estalvi energètic".

Cal recordar que l'elevat cost econòmic de l'energia, suposa que actualment el segon o fins i tot el primer lloc en l'estructura de costos de determinats sectors, com pot ser el ceràmic, l'ocupe la factura energètica, amb el que la gestió eficient de l'energia és un element clau i indispensable per a les empreses.

De fet, la gran majoria dels projectes seleccionats per l'Ivace, corresponden a empreses de la indústria ceràmica castellonense o empreses afins.

L'execució dels projectes subvencionats permetrà aconseguir un estalvi energètic de1.139 tones equivalents de petroli a l'any, la qual cosa permetrà deixar d'emetre anualment 2.114 tones de CO2 a l'atmosfera.

Els projectes seleccionats se subvencionaran amb ajudes de fins al 30% del cost elegible, (encara que aquesta quantitat pot incrementar-se en 10 punts en el cas de xicotetes i mitges empreses) i abasten des de la substitució d'equips i instal·lacions per uns altres d'alta eficiència energètica, la recuperació de les calors residuals o la millora del rendiment dels equips existents.

També s'ha concedit ajudes econòmiques a aquelles iniciatives que contemplen la implantació de sistemes de control i seguiment dels consums energètics i la millora de l'eficiència energètica de la il·luminació de les fàbriques.

Així doncs, l'Ivace també recolzarà les accions que suposen almenys un 30% d'estalvi energètic en la il·luminació mitjançant mesures com la substitució de lluminàries, la implantació de sistemes de regulació d'encès i apagat, directors de presència, etc.

Igualment, amb la finalitat d'afavorir l'accés de les empreses i entitats al coneixement del seu consum energètic i a les possibilitats d'estalvi energètic, es recolzarà econòmicament la implantació de sistemes de gestió energètica, segons la norma ISO 50001.

Aquestes línies d'incentius compten amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en un percentatge del 50% a través del Programa Operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana vigent per al període 2014-2020, dins de l'Eix Prioritari 4 (Afavorir el pas a una economia baixa en carboni en tots els sectors).