Nota de premsa

El proper 25 de febrer es el primer diumenge en què tancaran els comerços

19/02/2018

El proper dia 25 de febrer es el primer diumenge en què tancaran els comerços de la Comunitat Valenciana, després dels canvis en la Llei de Comerç de la Comunitat Valenciana aprovats la setmana passada per les Corts Valencianes.

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publica la Llei 3/2018 de 16 de febrer de la Generalitat per la qual es modifiquen els articles 17,18 i 22, i la disposició transitòria quarta de la Llei 3/2011, de 23 de març de la Generalitat, de Comerç de la Comunitat Valenciana.

Aquesta llei dóna suport l'acord assolit entre xicotets comerciants, grans superfícies i associacions de consumidors per a resoldre la problemàtica sobre l'obertura de diumenges i festius.

L'objectiu d'aquesta nova regulació és un règim d'obertura al públic estable, amb criteris constants i predeterminats, més horitzontal i equitatiu, en el qual hi haja una major coincidència dels interessos empresarials, la conciliació de la vida familiar i laboral, i els hàbits de consum de la ciutadania.

La nova llei estableix l'horari general d'obertura dels establiments, així com els diumenges i altres festius. Alhora, es procedeix a l'autorització d'horaris excepcionals, i es determina els períodes de vigència de les zones de gran afluència turística ja declarades.

Obertures en diumenges i festius

La llei estableix la possibilitat d'obrir 38 dies festius a les cinc zones de gran afluència turística de València ciutat i en la totalitat de la ciutat d'Alacant. Aquests dies festius es concentraran fonamentalment en el període d'estiu, en la campanya de Nadal i Reis i en la Setmana Santa.

En aquests 38 dies s'inclouran els festius autonòmics que, any rere any es pacten en el si de l'Observatori, i podrien fins i tot reduir-se (mai ampliar-se) en el cas que els ajuntaments d'Alacant i València així ho consideren oportú, a través de la adopció d'acords en els seus respectius consells de comerç.

L'acord permet obrir 40 dies festius entre el 15 de juny i el primer diumenge de gener (després de Reis) a Finestrat, Torrevella, Alborache, l'Alfàs del Pi, Benissa costa, Oriola costa i Pilar de la Horadada costa.

Per a la resta de municipis, s'acorda l'obertura d'11 dies festius.