Nota de premsa

El #NouServef preveu que els sectors culturals i creatius crearan uns 4.000 llocs de treball fins a l'any 2019

10/05/2018

L'evolució dels sectors culturals i creatius condicionarà el posicionament competitiu de la Comunitat en els pròxims anys. Atenent a les taxes de creixement del PIB, s'espera que aquests sectors comporten la creació d'uns 2.000 llocs de treball més a l'any, la qual cosa significaria arribar, des dels 58.170 de 2016 als quasi 65.000 a finals de 2019.

Aquesta és una de les principals conclusions que s'extrau de l'Anàlisi de l'ocupació i prospectiva de les necessitats formatives dels sectors culturals i creatius a la Comunitat Valenciana, elaborat per la unitat Econcult de la Universitat de València i presentat hui pel director d'Econcult, Pau Rausell, juntament amb el secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, i el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, al Centre del Carme.

L'informe, elaborat per la Universitat de València, revela que l'ocupació en els sectors culturals mostra "uns comportaments positius des de l'any 2013, creix per damunt de la mitjana de l'economia". Així mateix, segons Pau Rausell, la influència dels sectors creatius en la productivitat i l'aposta per aquests "és un missatge que arriba des de pràcticament tots els organismes internacionals (OCDE, Banc Mundial, OEI) incloent-hi la Unió Europea".

Nomdedéu ha coincidit en el fet que "les activitats culturals i creatives milloren l'atractiu de les ciutats i territoris, obrin nous espais de trobada i intercanvi d'idees, propicien el creixement personal i són capaços de generar una nova demanda propensa a consumir productes i serveis innovadors i amb contingut creatiu". Així, ha detallat que 7 dels 10 museus més visitats del món estan a Europa i 30 de les 69 ciutats creatives de la UNESCO són europees.

En aquest sentit, Rausell ha instat que es duguen a terme polítiques que afavorisquen "entorns que permeten fer prosperar aquests sectors". D'aquesta manera, ha al·ludit a la necessitat que des de les polítiques públiques es generen processos de formació que "permeten que hi haja persones dotades amb els coneixements, habilitats i capacitats necessàries per a gestionar els nous sectors culturals".

Així, segons el mateix informe, més del 10 % dels nous treballadors requeriran processos formatius. Per això, el Servei Valencià d'Ocupació i Formació preveu crear formació específica per a aquest nou nínxol de treball, tal com ha avançat durant la seua intervenció el secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu.

"Aquests sectors estan experimentat canvis considerables a causa de la
revolució digital i necessiten formació transversal i especialitzada que puga facilitar el seu creixement", ha considerat Nomdedéu.

En la línia de l'anàlisi presentat, el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, ha destacat els avanços que s'estan fent en l'impuls dels sectors culturals i creatius des de la creació del pla estratègic cultural 2016-2020 'FesCultura'. Actualment hi ha vora 7.000 persones més treballant en aquests àmbits, un 13 % més que en 2015. Així mateix, Girona ha destacat que "també s'han creat més de 700 empreses relacionades amb els sectors culturals i creatius" i ha recordat que "el pressupost de Cultura de la Generalitat augmenta un 40 % respecte a l'últim de l'antic govern".

El secretari autonòmic d'Ocupació ha destacat que, a causa d'aquest important creixement les activitats econòmiques relacionades amb el sector cultural, denominades economia taronja, s'han convertit en nínxols de treball emergents. "Conscients d'aquesta realitat -ha assenyalat-, en el #NouServef apostem per potenciar l'ocupació en aquest àmbit dins de la seua estratègia de detecció i foment de nous mercats de treball".

"En el Servei Valencià d'Ocupació estem plenament convençuts que els sectors culturals i creatius poden exercir un paper fonamental per a avançar cap a un nou model productiu més sostenible i inclusiu", ha assenyalat Nomdedéu.

Albert Girona ha manifestat que "la bona coordinació entre departaments fa que es puga actuar d'una manera més efectiva en els sectors culturals com a motors econòmics i és per això que el treball que s'està fent en aquesta matèria des del SERVEF és impecable".

El responsable d'Ocupació, per la seua banda, ha destacat que, en la reformulació que el nou Servei d'Ocupació i Formació està duent a terme, l'anàlisi i la detecció de noves vetes de mercat que puguen comportar una oportunitat laboral per a les persones desempleades és una prioritat. "Hem passat de ser un organisme passiu a l'acció", ha indicat.

"Volem ser un servei públic actiu, un espai d'oportunitats que responga a les necessitats dels sectors productius, que siga capaç de satisfer les aspiracions professionals i personals de totes les valencianes i valencians", ha remarcat Nomdedéu.

En aquest sentit, ha recordat altres vetes de mercat que el #NouServef ha detectat, com són l'economia verda, basada en l'agricultura, i l'economia blava, del sector nàutic i marítim, i ara l'anomenada economia taronja, on predomina la cultura i els seus sectors productius, i "esperem poder dotar aquests sectors dels treballadors que necessiten", ha assegurat Enric Nomdedéu.

Arxius relacionats