Nota de premsa

L'Ivace acull aquesta setmana les reunions d'experts del projecte europeu Coalescce sobre energia 'per i per a la comunitat'

11/06/2018

L'Ivace acull del 12 al 14 de juny la reunió dels membres participants del projecte Coalescce, sobre energia "per i per a les comunitats", que el seu objectiu és impulsar iniciatives energètiques que facen partícips als ciutadans i revertisquen els seus beneficis en les comunitats i economies locals.

L'Ivace, a través de la unitat d'Energia, participa en aquesta iniciativa al costat d'altres regions europees d'Alemanya, Regne Unit, Itàlia, Bulgària, Hongria i Romania. L'energia comunitària es defineix en aquest projecte com la provisió d'infraestructura energètica, principalment mitjançant energia renovable i eficiència energètica, liderades per grups comunitaris i de propietat total o parcial de les comunitats locals.

La finalitat és impulsar les cadenes de subministrament locals i facilitar oportunitats d'ocupació local, motivat pels objectius de millora ambiental i mantenint el valor de la generació d'energia dins de la població local, en lloc que vaja a les grans corporacions nacionals i multinacionals.

Segons ha explicat la directora general de l'Ivace, Júlia Company, "encara que un aspecte clau de l'energia comunitària és la propietat dels projectes per part de la comunitat local, açò no significa que siga fàcil obtenir finançament per a cada etapa de desenvolupament d'un projecte energètic comunitari".

"Per açò, una part fonamental del projecte Coalescce és analitzar cadascun dels territoris dels socis participants per a identificar febleses, fortaleses, barreres i potencialitats que permeten avançar en l'impuls de projectes energètics protagonitzats pels ciutadans" ha explicat.

Així doncs, en el marc d'aquesta reunió d'experts, tindran lloc diferents ponències de membres de l'Ivace per a explicar la política energètica que està desenvolupant la Generalitat en aquest àmbit, així com les principals línies d'actuació que s'estan escometent.

Així mateix, també participaran l'ajuntament de València, Catarroja i el de Portell de Morella, que ha desenvolupat una xarxa de calor pública a partir de biomassa en el municipi i ha comptat amb el suport econòmic de l'Ivace.

També comptarà amb la participació de la Federació de Cooperatives Elèctriques de la Comunitat Valenciana i de la cooperativa de mobilitat elèctrica Alterna Coop, així com les empreses de Serveis Energètics ATG Enginyers i Hipotec.

Projectes emblemàtics cooperatius de la Comunitat

Durant la trobada, tindran l'oportunitat de conèixer alguns dels projectes més emblemàtics que s'estan desenvolupant en el nostre territori com el Eco- Barri La Pinada, la finalitat de la qual és crear un entorn innovador, educatiu, compromès amb el medi ambient i participatiu, involucrant als futurs habitants en el seu disseny.

A més, el dimecres, 13 de juny, visitaran els projectes cooperatius 'Mes de Noguera', a Caudiel, i 'Mar de Fulles', a Fondeguilla. Tots dos projectes constitueixen l'exemple que les fonts d'energia netes finançades directament pels ciutadans mitjançant plataformes col·lectives, com a cooperatives o crowdfunding són viables i és necessari augmentar la seua presència en tots els àmbits per a poder aconseguir un model energètic de futur.

Durant la jornada del dijous, 14 de juny, s'exposaran les principals conclusions i recomanacions per a avançar en la construcció d'un model energètic més sostenible i participatiu.