Nota de premsa

Un total de 19 municipis de la Comunitat Valenciana podran renovar el seu enllumenat públic gràcies a l'Ivace

12/06/2018

La Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través de l'Ivace, impulsarà el canvi de l'enllumenat en 19 municipis de la Comunitat Valenciana, per un altre d'alta eficiència energètica que suposarà una reducció de la factura.

En concret, es tracta dels municipis d'Agost, San Miguel de Salinas, Artana, Barracas, Segorbe, El Toro, Vilafranca, Alfarp, Bellreguard, Carrícola, Corbera, Museros, Nàquera, La Pobla de Farnals, Polinyà de Xúquer, Riola, Venta del Moro, Villargordo del Cabriel i Xeresa.

Aquest programa està dirigit, especialment, als municipis de menys de 20.000 habitants que, generalment, no disposen dels mitjans tècnics ni del pressupost suficient per a escometre aquest tipus d'accions.

Així doncs, per a renovar l'enllumenat en aquests municipis, IVACE Energia destinarà un total de dos milions d'euros, a través d'una fórmula combinada de préstec i subvenció a fons perdut, de manera que es cobreix el 100 % del cost dels projectes d'aquests municipis.

Segons ha explicat la directora general de l'IVACE, Júlia Company, "aquesta iniciativa té com a objectiu ajudar a reduir la factura energètica dels municipis i avançar, al mateix temps, cap a un nou model energètic més sostenible".

Entre les mesures d'estalvi i eficiència energètica que se sufragaran, destaca la substitució de les lluminàries per tecnologia LED, de més eficiència energètica.

Una altra de les mesures a les quals es dóna suport és la implantació de reguladors de flux lumínic i d'encesa i apagada dels punts de llum, per tal d'adequar-los a les necessitats reals d'il·luminació de les vies durant la nit. Gràcies a aquest sistema es pot estalviar el 45 % de l'energia consumida durant la nit.

També es dóna suport a la incorporació de rellotges astronòmics, ajustats a l'hora solar, per a reduir el consum. Aquests rellotges astronòmics permeten la programació diària d'encesa i apagada de l'enllumenat d'acord amb l'hora exacta d'eixida i posta del sol.

Reducció de fins al 70 % del consum energètic de l'enllumenat

L'enllumenat públic als municipis constitueix la principal despesa energètica i, encara que és molt variable, representa el 50 % de la factura energètica del municipi. En el cas de municipis menuts, aquest percentatge pot arribar al 70 %.

Segons les estimacions d'IVACE Energia, la renovació de l'enllumenat públic per un més eficient amb lluminàries LEDS reduiria un 70 % el consum energètic de l'enllumenat d'un municipi menut.

Cal destacar que aquesta línia d'incentius disposa del cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en un percentatge del 50 %, a través del Programa Operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana vigent per al període 2014-2020, dins de l'Eix Prioritari 4 (Afavorir el pas a una economia baixa en carboni en tots els sectors).