Nota de premsa

Economia aposta per la diferenciació de la seguretat industrial en positiu mitjançant el segell 'Sí, Seguretat Industrial'

14/09/2018

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat l'aposta de la Conselleria per la diferenciació de la seguretat industrial en positiu mitjançant el segell de qualitat "Sí, Seguretat Industrial".

Ha explicat que "aquest segell vertebrarà totes les accions en matèria de seguretat industrial per a demostrar que es compleixen els paràmetres d'exigència".

Climent s'ha manifestat així durant l'acte de presentació de la campanya d'implementació del Pla d'acció per a la promoció de la seguretat industrial de la Comunitat Valenciana, que pretén conscienciar tota la ciutadania i posar en valor la seguretat industrial per a millorar la qualitat en la prestació dels serveis de les empreses en general, donat l'alt nivell de compliment de la normativa de seguretat en la majoria de les instal·lacions.

En aquesta presentació han participat la secretària autonòmica d'Economia Sostenible, Sectors Productius i Comerç, Blanca Marín, i la directora general d'Indústria i Energia, Empar Martínez. Així mateix, hi han assistit representants de les organitzacions que han col·laborat en l'elaboració del Pla d'acció: CEV, Aseival, Femeval, FEMPA, COIICV, Cogitova, CCOO i UGT.

El conseller ha subratllat que la Conselleria "ha de donar valor a la seguretat industrial. És una responsabilitat i també un dret de totes i tots. És també un element dinamitzador de l'economia i no s'entén l'estat de benestar sense la seguretat industrial".

Climent ha explicat que la seguretat industrial "és un tema fonamental que no es veu, afortunadament, però que està present en la vida quotidiana de la ciutadania". Hi ha afegit que "la finalitat última de les accions en matèria de seguretat industrial és garantir el compliment estricte de la normativa vigent per a vetlar per la seguretat de les persones i els béns".

"La seguretat industrial és una prioritat per a la Conselleria i el foment i la promoció d'aquesta és una de les mesures estratègiques de la Generalitat, tal com es va aprovar en el Seminari del Consell celebrat a Sagunt el 2017. La seguretat industrial és per a les persones i les persones són el nucli del Govern del Botànic", ha afirmat.

Així mateix, ha detallat altres línies d'actuació inicials del Pla d'acció, que també preveu "la lluita contra l'intrusisme professional, l'increment de les actuacions d'inspecció en les instal·lacions que revisen un perill més elevat, el control dels productes industrials posats en el mercat i el foment de la informació en matèria de seguretat industrial".

Consell Valencià de Coordinació de Seguretat Industrial

El titular d'Economia ha recordat la labor que fa la Conselleria en matèria de seguretat industrial a través del Consell Valencià de Coordinació de la Seguretat Industrial "per a impulsar i coordinar els criteris, les actuacions i les línies de treball que ha de desenvolupar l'Administració en matèria de seguretat industrial".

El Consell Valencià de Coordinació de la Seguretat Industrial està integrat per la Conselleria, amb competències en matèria d'indústria; les organitzacions empresarials CEV, Femeval i FEMPA; els col·legis d'enginyers tècnics i superiors industrials; l'Associació Valenciana d'Entitats d'Inspecció, i els sindicats CCOO i UGT, i ja s'han realitzat diverses reunions.

"La campanya que hui hem presentat desenvolupa les accions que ha acordat el Consell Valencià de Coordinació de la Seguretat Industrial", ha assenyalat.

Pla d'acció

Durant la presentació de la campanya, s'hi ha insistit en la importància de la seguretat industrial per a la ciutadania: la seguretat industrial garanteix el benestar social les 24 hores del dia i protegeix, directament i eficaçment, la vida diària i quotidiana de totes les persones, sense excepció.

És generalitzat l'ús diari d'ascensors, vehicles, aparells elèctrics, substàncies químiques, etc., i l'accés a nombrosos establiments o espais d'ús públic massiu (col·legis, cinemes, hospitals, cafeteries, oficines, gasolineres, comerços, carrers, parcs, carreteres, etc.) que, en més o menys mesura, poden suposar un risc per a la seguretat de les persones o del medi ambient i, per tant, estan sotmesos al compliment de la normativa de seguretat industrial.

Per això, la campanya per a la implementació del Pla d'acció per a la promoció de la seguretat industrial de la Comunitat Valenciana preveu accions dirigides a titulars d'instal·lacions, mitjançant una labor informativa i divulgativa, que els permeta prendre consciència de la responsabilitat que tenen, sense haver d'adoptar mesures coercitives.

La campanya també pretén fer-ne còmplices tots i cada un dels ciutadans, perquè siguen agents actius, vigilants i demandants de seguretat industrial en els entorns més immediats, des de la seua llar fins al seu lloc de treball passant per locals d'oci, comerços, etc.

Així mateix, vol posar en valor la labor dels agents que treballen en l'àmbit de la seguretat industrial per la qualificació que tenen i perquè són garants de la seguretat de totes i tots.

Accions i metes

La directora general d'Indústria i Energia, Empar Martínez, ha destacat les accions de la campanya per a la promoció de la seguretat industrial. D'aquesta manera ha explicat que "les principals accions són la realització de 500 diagnòstics de seguretat industrial i la difusió d'informació mitjançant esdeveniments, jornades professionals, web SI i mitjans de comunicació".

"El mes de desembre esperem tindre com a resultat d'aquestes accions més de 500 diagnòstics de seguretat industrial i impactes en professionals de la indústria (instal·ladors, mantenidors, enginyers), organismes de control, empreses industrials i de servei, i la ciutadania", ha afegit sobre aquest tema.

També ha subratllat les principals metes que persegueix aquesta campanya i que contribueixen a la diferenciació a través del segell "Sí, Seguretat Industrial", i que són la conscienciació de la ciutadania, la percepció de la seguretat industrial com a motor econòmic, la generació d'activitat directa i indirecta, la millora en la qualitat en la prestació dels serveis de les empreses que cuiden la seguretat industrial i la posada en valor de la societat del benestar.

Així mateix, ha destacat la labor dels agents implicats en aquest pla d'acció, que són la CEV, CCOO i UGT, així com les entitats que desenvoluparan accions que són els organismes de control (Aseival), associacions professionals (Femeval i FEMPA) i col·legis professionals (COOIICV i Cogiticova).

Labor pionera

Per la seua banda, la secretària autonòmica d'Economia Sostenible, Sectors Productius i Comerç, Blanca Marín, ha subratllat que la tasca que impulsa la Conselleria en matèria de seguretat industrial "és pionera en l'Estat i respon a una labor d'escolta en el sector empresarial que feia anys que posava de manifest la necessitat d'actuar en una matèria de tan alt nivell com aquesta".

Així, ha afirmat que "hem actuat amb iniciativa i previsió, i hem involucrat tots els agents implicats en la seguretat industrial (tècnics projectistes, instal·ladors, mantenidors, organismes de control, Administració…) tant en el disseny de les accions com en la difusió, perquè estem profundament convençuts, no només de la necessitat, sinó també de la importància, el valor afegit i la garantia que ens proporciona tindre i utilitzar una instal·lacions a la Comunitat en perfectes condicions".

Arxius relacionats