Nota de premsa

El Consell aprova la modificació del Pla eòlic per a tornar a limitar la zona 10 ubicada a Cofrentes

15/02/2019

El Ple del Consell ha autoritzat la modificació de l'Acord del Consell, de 26 de juliol de 2001, d'aprovació del Pla eòlic de la Comunitat Valenciana (PECV), per a tornar a limitar la zona 10, i establir l'aptitud per al desenvolupament eòlic de l'àrea exterior situada al nord-oest d'aquesta i declarar no aptes la zona nord-est i els paratges de Los Chirrichales, Loma de las Pilillas i Pico de la Sierrecilla, situats al nord del congost del Xúquer.

La zona 10 del Pla eòlic de la Comunitat Valenciana originàriament estava definida per dues subzones, una septentrional identificada com a Sierra del Boquerón, ubicada als municipis de Cofrentes, Jalance i Jarafuel, i una altra meridional denominada Ayora-Caroig, inclosa íntegrament al terme municipal d'Ayora.

S'ha d'indicar que la modificació aprovada pel Consell només afecta la primera, en particular el terme municipal de Cofrentes exclusivament.

La modificació aprovada pel Consell està motivada pels estudis ambientals que s'han fet durant la tramitació de la zona 10, iniciada el maig de 2007 i que va donar lloc a diversos plantejaments, anàlisis i pronunciaments, que han conduït a la Declaració ambiental i territorial estratègica del passat 13 de desembre de 2018, de la Comissió d'Avaluació Ambiental de la Comunitat Valenciana.

D'acord amb aquesta declaració, àrees determinades (els paratges de Los Chirrichales, Loma de las Pilillas i Pico de la Sierrecilla, situades al nord del congost del Xúquer) de la part nord-septentrional de la zona 10, que inicialment eren aptes amb prescripcions, ja no ho són, bé per incórrer en criteris d'exclusió PECV (conseqüència de l'ampliació d'una ZEPA i aplicació d'altres criteris de protecció mediambiental), o bé perquè s'ha acreditat que no disposen de recurs eòlic adequat.

Cal assenyalar que l'empresa Enerfin va sol·licitar que l'Administració promoguera l'aprovació d'un pla especial per a instal·lar un parc eòlic a Cofrentes de 50 MW. En tot cas, l'autorització per a la construcció del parc eòlic està subjecta a l'aprovació definitiva del pla especial i del projecte d'aquest.