Nota de premsa

Economia finança amb 400.000 euros el primer demostrador 'Indústria 4.0' per al sector del calcer amb les tecnologies habilitadores més punteres

12/02/2020
Economia finança amb 400.000 euros el primer demostrador "Indústria 4.0" per al sector del calcer amb les tecnologies habilitadores més punteres

- El demostrador permetrà reduir temps, costos, residus i matèries primeres
- Climent: "En 2020 mantenim l'ajuda als centres tecnològics en 48 milions d'euros com en 2019, la qual cosa ens ha permés recuperar nivells de finançament anteriors a la crisi"El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha presentat a Elda davant de mig centenar d'empresaris i empresàries del sector del calcer, i indústries auxiliars, el primer demostrador 'Indústria 4.0' per al sector, desenvolupat per Inescop amb una ajuda de l'Ivace de 400.000 euros.

Aquest demostrador reuneix en un espai únic i integrat les tecnologies habilitadores més punteres necessàries per a crear una indústria de calcer intel·ligent, connectada, automàtica, personalitzada, sostenible i col·laborativa, que puga competir al nivell més alt.

L'ús d'aquestes tecnologies permetrà a les empreses, entre altres aspectes, reduir les mostres físiques un 30% com a màxim, dissenyar i fabricar-ne una sola per a validar-la en qüestió d'hores i obtindre dades en temps real dels temps d'espera entre processos de producció.

El conseller d'Economia, Rafa Climent, ha definit aquest demostrador com "una autèntica revolució per al sector que, sens dubte, valida la línia d'ajudes que vam posar en marxa la Conselleria i l'Ivace en 2018, amb l'objectiu de posar a disposició de les empreses demostradors, mitjançant els quals es poguera veure la utilitat de les noves tecnologies, com aplicar-les i els resultats d'aquestes aplicacions, afavorint al mateix temps la transferència d'aquestes tecnologies i coneixements a les empreses".

Per la seua banda, el president d'Inescop, Antonio Porta, ha destacat que la receptivitat de les empreses del sector a la incorporació de solucions innovadores durant els últims 30 anys "ha sigut fonamental per a assentar les bases d'una indústria digital i sostenible".

En aquest sentit, Porta ha sigut clar: "la digitalització és necessària per al manteniment i el creixement de les empreses i els llocs de treball que generen, com ocorre, de fet, als països més industrialitzats, on hi ha treball més qualificat, salaris millors i més ocupació".

El paper dels centres tecnològics

Rafa Climent ha reiterat durant la seua intervenció que els centres tecnològics de la Comunitat són una "peça clau" en aquest procés de canvi cap al nou model productiu, per la capacitat que tenen de generar coneixement i tecnologia d'alt valor afegit i per la capacitat de transferir-los a les empreses.

"Per això, des de la Conselleria d'Economia i des de l'Ivace apostem fermament per la cooperació entre instituts i empreses, perquè és la manera més directa i efectiva d'identificar i treballar en línies d'investigació que s'adapten a les necessitats reals dels sectors diferents".

En 2019, Ivace Innovació va donar suport als centres tecnològics amb més de 48 milions d'euros; una ajuda que es manté en 2020 "i que ens ha permés recuperar nivells de finançament anteriors a la crisi", ha indicat Climent.
D'aquests 48 milions, 21 n'han fet possible el desenvolupament de més de 100 projectes en cooperació amb prop de 500 empreses de la Comunitat en tota mena de tecnologies i aspectes d'interés per a millorar-ne la competitivitat.

La resta de l'ajuda, 27 milions d'euros, ha estat dirigida a finançar la investigació que en l'actualitat encara no té resultats que es puguen transferir, però sense la qual no seria possible avançar en noves tecnologies, materials, productes o serveis que sí que han de ser una realitat per a les empreses a mitjà i llarg termini.

Sector calcer

Les empreses espanyoles de calcer representen al voltant del 20% del total de la Unió Europea.

La Comunitat Valenciana és la primera regió espanyola productora i exportadora de calcer espanyol, amb els principals nuclis d'activitat a la província d'Alacant (Elx, Elda i Villena), a la Vall d'Uixó (Castelló) i algunes firmes en altres localitats de la Comunitat.

El 96% de les exportacions de calcer de la Comunitat tenen l'origen a la província d'Alacant.

Arxius relacionats